Læs beretningen skrevet af Britta Jensen
Fodbold gennem 50 år.
1959 var året, hvor Gelsted var i serie 1 i herre senior. I mange år fandtes der kun herrefodbold.
Brødrene Markussen, tvillingerne Otto og Verner Rasmussen og min egen far Keld Jensen samt mange andre spillede seriefodbold i Gelsted.
Hans Jensen har skrevet en fodboldbog fra begyndelse i 1920 og frem til 1972. Der findes et eksemplare i klubhuset, hvis nogle ønske at genopfriske de gode gamle dage med fodbold.
Min egen fodboldstart.
Min første fodboldoplevelse fandt sted i Lunghøj, hvor vi spillede fodbold hos Minna og Arne ”maler” Hansen. Michael fik sin far til at lave en lille fodboldbane, der hvor fårene gik. Han rev alle fårelorte væk og kridtede banen op. Målene var gamle brædder som stolper og ingen net. Der var mål, når vi ramte indenfor stolperne. Alle børnene i Lunghøj og nogle kammerater, store som små, spillede hos ”maleren”. Minna sørgede for popcorn og is, når vi spillede ”lunghøj-turnering”. Dette kom vor gode bager Sigrid og Poul Hansen for øre. De havde selv børn, der spillede fodbold oppe i klubben. Gitte, deres yngste, var lidt ældre end jeg og Sigrid mente, at jeg skulle prøve at tage med hende op i klubben, hvor de manglede piger. Jeg tog med Gitte til klubben. Året var 1973 og jeg har været der lige siden. Børge Kock var min første træner. Der blev virkelig gået til den under træningen.
Mine første røde fodboldstøvler købte jeg i Centrum sko, skoforretningen på Søndergade. Vi skulle også selv købe kamptøj. En sort/hvid stribet trøje, hvide shorts og hvide strømper. Vi kunne købe et klubemblem GG&IF, og sy på tøjet som tegn på, at nu spillede man i klubben.
Jeg har spillet fodbold lige siden. Har været træner siden 1982/83, først for de små piger, senere drengene og nu igen piger. Jeg har trænet børn fra 4-5 årige til 18 årige og har været dame senior træner. Jeg blev kåret som Årets leder og har modtaget Niels Jensens rejselegat i 2001. Fyns Boldspils Union og FIFA uddelte legater til frivillige i foreningslivet. I 2007 blev jeg Sognekonge i Gelsted pga min ihærdige indsats med arbejdet i klubben og med hele byens børn.
Arrangementer.
Norway cup 1974 og 1977.
En del ungdomspillere tog til Norway Cup. Børge Kock var med som pigetræner.
Bettina Mariager dengang Dreyer, Kit Winther og Britta Jensen var rykket op til de store piger Helle Lindequist, Lone Højbo og Gerda Nielsen og alle de andre. Vi fik mange nederlag, tabte de fleste kampe. Men en fint tur med mange oplevelser, var det.
I 1977 var vi igen i Norge Den tur husker jeg bedst. Denne gang var vi et meget jævnaldrende og bedre sammenspillet pigehold og stadig med Børge Kock i spidsen. En meget større oplevelse. Både piger og drenge havde nogle gode oplevelser. Der blev spillet fodbold, hygget og set seværdigheder.
Se billeder ………. 1977 var året hvor Allan Simonsen blev årets spiller i Europa. Ja, Danmark var kendt.
Dansker i 1992.
Vi var til Brande Cup 1992, hvor Danmark vandt EM, hvilket vi så på storskærm sammen med en masse tyskere. De danske og tyske flag vejede flot blandt publikum. Vi scorede og det tyske flag kom ned og til sidst, forsvandt det ud af teltet, mens vi alle sang Deutschland, Deutschland alles ist vorbei. Der var en kæmpe fællesskabsfølelse blandt alle de danske deltagere. En dejlig oplevelse. Næste dag var alle danskere glade og de tyske deltagere meget stille. Det tror jeg, vi alle husker rigtig godt. se billeder-
Vi vandt fair play pokalen to år i træk først med dame junior og året efter med herre junior. Pokalerne står i klubhuset.
Viggo Herman havde fødselsdag og vi fik Brandebageren til at lave en brunsvigerkage. Selveste bagermesteren var i butikken, da vi hentede kagen. Det var første gang i hans liv, at han havde pyntet en kagemand. Det er åbentbart en gammel fynsk tradition. I Jylland kendte de den ikke. Enten så er der kagecreme imellem eller også er der flødeskum på. Jo vi fynboer blev ”berømte” på den gode måde i Brande.
Brugsen i Brande ejes også af en fynbo. Skønt. Det var en epoke i dansk fodbold med de gode 80’er landsholdsdrenge Danish Dynanite, hvor Frank Arnesen, Søren Lerby og Michael Laudrup var mine faroritter, skønt at være dansker.
I flere år deltog vi også i Kattegat-cup. Der var en del ungdomshold med. Se billeder
Vi har haft hele ungdomsafdelingen på fællestur til Legoland. Vi har lejet Bio i Middelfart, så hele ungdomsafdelingen var i Bio.
Flere gode oplevelser.
Mange dygtige mennesker har sat sit præg på kubben i mange år. Anders Thygesen var en af de personer, som bragte mange gode fodboldoplevelser til klubben. Busture til Hamborg for at se fodbold. Det var fascinerende at tage på tur med Anders Thygesen, Henning Markussen og Otto Egedahl til alverdens klubber, hvor Gelsteds herre senior spillede fodbold. Alle kendte Anders, selv dommerne var han dus med. Engang, vi var ude til kamp, fløjtede dommeren offside. ”Nej, Preben det kaaan du ikke mene!” råbte Anders fra sidelinien. Hvorpå Preben svarende: ”Det kan jeg bedre se, jeg er tættere på.” Diverse kontroverser og alligevel elsket af alle. Takket være Anders er der stadigvæk mange gode bekendskaber rundt om i de fynske klubber.
Vi har haft mange gode seniortrænere og gode bekendtskaber er fulgt med gennem årerne.
Herre og dame seinior spillede altid five á side turnering som afslutning i november måned. Præmierne var ænder og rødvin. Efter kampene var der altid suppe i klubhuset og dernæst fælles hygge.
Vi lavede sportsuge, da den gamle majfest stoppede. Vi savnede en hyggelig uge med sport i top. Der blev bygget gamle træboder med pilekast, rafling, tombola, kaffe og æbleskiver, pølser og øltelt, hvor der blev festet lørdag aften.
Diverse kampe med gadefodbold, turnering med alle vore hold og fest for hele byen. Nogle år med revy, andre år med anden underholdning. Se billeder.
Gelstedstævnet i indefodbold opstod i 1991. Vi var hjemme hos Anders til udvalgsmøde. Jeg var træner for nogle små drenge og vi skulle hver vinter til Krogsbølle og Otterup for a spille turnering. Jeg kunne godt tænke mig, at vi selv havde et stævne, hjemme i Gelsted. Som sagt så gjort. Vi kopierede nogle turneringskamplister, fandt nogle sponsorer og nogle hjælpere. Dermed blev Gelsted stævnet født. Året efter udviklede Anders et IT-program til vores kampe. Det så lidt mere professionelt ud. EDB udskrifter i lange endeløse baner. Senere kom det i PC form. Samme koncept som Anders og Lauge kørte med Ejby Cupen for firmahold. Gelstedstævnet har været en stor succes lige siden. Det er et stævne, hvor der er plads til bredden og hvor fodbold stadig er en leg. Gode detaljer bliver belønnet. Det gælder ikke kun om at vinde, selvom det stadig er det, der trækker mest for alle, men om at være med og have det sjovt..
Af andre opgaver kan nævnes: Arrangør af Dansk Boldspil Unions aktiviteter, Pigeraketten, der kom til Gelsted. Et arragement fra DBU for at fremme pigefodbolden i hele landet. Vi har i dag en stor pigeafdelingen i Gelsted. DBU’s Mikrofodboldskole en weekend for alle mindre børn og deres forældre.
Ungdoms fodbold sommerskoler i diverse byer. Arrangør for fællestræning til U-14 og U-15 Fynsholdet senere landsholdet.
Klubhus
Det gamle klubhus på Rolundvej var med små omkklædningsrum. Når vi skulle klæde om, kunne vi ikke sidde ned alle sammen , nogle måtte stå op og vores tasker stod midt i rummet. Når vi skulle i bad alle 13 m/k, var der rift om de to brusere. Der var køkultur.
Kampene blev spillet på banen ved klubhuset og vi trænede på græsset ved siden af skolen. Senere kom hallen til at ligge der. Der var også en bane ved siden af hallen og stadion, som vi kender idag. Omfartsvejen kom og vores gamle bane blev erstarttet af en ny ved Bent smed. Vi brugte mange timer på at transpotere materialer fra klubhuset over til banerne på den anden side af omfartsvejen. før vi fik nyt klubhus i 1999. Det var Anders Thygesens helt store drøm. Tegningerne og en masse forarbejde var han storkæmper for, sammen med bla. Kesse. Et flot nyt hus var i vente. Anders glædede sig som et lille barn ved juletid. Store omklædningsrum og en flot udsigt. Desværre ”kaldte himlen” før Anders så dette byggeri færdigt.
Det nye klubhus er stadig meget velholdt og med Karen Markussen som en super rengøringskvinde. ”Her kommer mutter med kost og spand og alle andre klubhuse er det rene vand”. Vi har Fyns flotteste klubhus.
Klubben og placeringer.
Herre senior årgang 1979/1980 Se billede
Gode oplevelser med Damerne i serie 1 og serie 2. Kampe på Fyn og øernene. Turneringskamp og overnatning på Ærø
Damerne fynsmester i serie 2 i 1995 se billede
Hvem husker ikke den nervepirende kamp om fynsmesterskabet i Herre serie 5. Vi blev fynsmester med Poul Erik Gudiksen og Bjarne Rasmussen som holdledere.
Fynsmester blev herre snior i indefodbold 2007/2008
Sponsorer.
Mål-aktiesalg for at få lidt flere penge i klubben samtidig med, at der var lotteri. Meget velvilligt sponsoreret af vore gode sponsorer. Nogle af dem har været med i rigtig mange år.
Bande-reklamer blev opsat på frivilig basis. Det er stadig gode og billige reklamer for vore sponsorer. Banderne står ude året rundt.
Ny spilledragt.
Vi har i mange år fået vasket vores fodboldtøj hos Kirstine og Jørgen Koch på Birkehøjvej. Senere blev det hos Britta og Poul Erik Gudiksen og Ida Rasmussen. Det koster et par kroner, som vi lægger oveni kontingenten, men til gengæld har vi altid flot ens kamptøj.
Klubdragten har ændret sig gennem årerne fra sort/hvid stribet trøje, hvide shorts og hvide strømper og til i dag, hvor det er hvid trøje, sorte shorts og hvide strømper.
Talenter.
Holdsamarbejde med naboklubber er vejen frem for de små foreninger. Vi har forsøgt en del år. Nogle år er gået rigtigt godt og andre mindre godt. Men vi er nødsaget til at samarbejde med naboerne, hvis vi vil overleve i en verden fyldt med gode idrætstilbud til alle.
Vi har trænere til alle hold og holdledere til alle seniorhold.
Fodboldture til landskamp i København. En stor fodboldfest for alle frivillige fra hele landets klubber.
Der er udviklet spillere og flere talenter er rejst til større klubber for at afprøve deres talent.
Både i drenge rækkerne og helt op til senior. Allerbedst er det gået for Gitte ”Bager” Hansen, efter skiftet til B1909 kom hun senere på landsholdet. Meget flot.
Et godt klubarbejde kan jo resulterer i landsholdspillere.
Ny struktur for fodbolden.
Trænersamlinger for at fremelske fodbolden. Trænerkursus for hele tiden at blive bedre.
Ny fodbold reform U-5 til U-10 i stævne form. 3 mands, 5 mands, 7 mands, 9 og 11 mands fodbold.
Førhen fandtes der kun 11 mands, så kom 7 mands og senere den form, vi kender i dag og som kun er to år gammel.
Ny holdninger og handlinger, så alle kan være med og spille under begrebet Fair Play.
Senest er vi tilmeldt øens hold. OB vil gerne have kommende talenter til prøvetræning og se, hvad det kan blive til. Desværre er der endnu ikke noget for pigerne i øens hold. En tidligere pigespiller, Lene ”Snedker” Rasmussen, (nu Stubgård) er idag formand for OBs fanklub Tigers.
Der har været Energi Fyn Cup for ungdomshold på Odense stadion. Fribilletter til hjemmekampe, hvilket har givet mulighed for at bakke op om OBs kampe. Gelsteds U-9og U10 drenge har været mascotter, hvor de løb ind på banen sammen med OB spillerne til en SAS liga kamp. En kæmpe oplevelse, som de sikkert aldrig vil glemme. De så meget stolte ud, da de stod og vinkede til publikunm inde på stadion.
En OB spiller, David Preece, kom på klubbesøg. Trænede med børnene og skrev autografer.
Organisation
Førhen havde man senior-, dame- og ungdomsudvalg. Nu er der et udvalg til alle opgaverne.
Udvalget består i dag af 5 personer. Vi har 13 ungdomshold fordelt på drengehold u-4/5,6,7,8,9,10,11 og pigehold u-8/9,11,13,14,18
Vi har 6 seniorhold fordelt på herresenior serie 2 og 4, oldboys, veteraner, 2 x damer 7m.
Vi har 27 trænere/holdledere, 1 arealingenør, kridtmester Gert Olsen, 2 tøjvaskere (Ida og Britta G.)
Vi har 208 fodboldspillere fordelt på 114 ungdomspillere og 94 senior spillere.
Frivillige hjælpere
Der har været mange frivillige personer, der har ydet et flot stykke frivilligt arbejde gennem årerne bl.a. udvalgsarbejde, pasning af klubhus, tilsigelse af dommere. Deltagelse i kursus. Trænere for diverse hold. En af dem er Mikael Kramer, der har været i klubben en del år, og som holdleder for herre senior, går han utoligt meget op i fodbold. Han har styr på kampe, mål, udvisninger og meget, meget mere. – Han er klubbens kampfordeler og planlægger sammen med resten af udvalget.
Hvad er det, der driver værket for alle disse frivilllige?
Glæden ved fodboldspillet. Fodbold er og bliver stadig en leg. Alle kan være med uanset niveau og færdigheder. Fodbold spilles af alle over hele kloden.
Oplevelser sammen med andre, succes, op- og nedture. Glæden ved at se børn i fremgang. Udfordringerne som træner både de gode og mindre gode, men 95 % er sjovt og glædeligt. Det gør det hel værd at arbejde med.
I Gelsted er der miljø og atmosfære. De gode oplevelser giver klubånd. Alt er frivilligt og mange gør et kæmpe flot stykke arbejde, så alle kan trives i vores forening. Husk klubben er lige så god, som dens medlemmer gør den til. Styrk klubben, samarbejd og vi vil overleve i denne nye store kommune. Vi har flotte faciliteter, og der er stadig plads til endnu flere medlemmer.
Efter en vunden kamp er der en øl i omklædningsrummet for seniorne. Det er bare hyggeligt at sidde der ”i stanken” og drikke en enkelt før badet. Og senere hygge os sammen i cafeteriet. Førhen kunne vi holde en stor fælles fodboldfest, med net og ballonner i loftet, hygge, udsmykning og alle var med. Alle seniorhold, oldboys, veteraner og damer. Et stort fællesskab. Det håber jeg, kan ske i fremtiden igen.
Opkridtning af banerne har i mange år været ”Kridtmester” Kaj Greve og senere blev det ”Arealingenør” Gert Olsen i de sidste ni år. I fremtiden overtages dette af kommunen, hvis vi følger Middelfart planen. Vores kridtmestre har altid haft et godt samarbejde med gammel Ejby kommune. Håber også det kommer i den nye storkommune Middelfart..
Fremtid
Vi vil arbejde for at klubben er et godt sted at være. Alle skal have mulighed for gode oplevelser og have mulighed for udvikling af fodboldspillet. Vi vil bevare den gode Gelsted klubånd. Klubben med hjertet på rette sted – en stor betydning for lokalsamfundet.’
Der er mange aspekter i fodboldtræningen: Det tekniske, det taktiske, det fysiske, det psykologiske og det sociale. Også en masse nøglebegreber, spillesystemer, driblinger, tacklinger, den fysisk træning, kommmunikation og motivation.
Vi gør en forskel. Sammenhold – fælleskab – klubånd.
Vi er nødt til at gå helhjertet ind i fællesskabet og være med til at udvikle det, hvis det skal blive en succes.
Vi skal have forståelse for hinanden og være afhængige af hinanden i fælleskabet/foreningslivet.
Jeg har mødt børn og unge, hvor det forpligtende fællleskab på holdedt har bygget dem op som mennesker og givet dem en idrætsglæde, de ellers ikke havde fundet.
Hvor længe man har engagement og energi til at holde sig i gang vides ikke, men vi er en velfungerende breddeidrætsforening, der har nået mange af de mål, der er sat igennem årene. Jo flere frivillige, der giver et bidrag, vil give et klart kvalitetsløft i vores arbejde i udvalget. Vi skal huske at uddannelse os løbende, hvis vi vil bevarer den gode kvalitet, og vi skal huske på, at det ikke er organistationen, der udvikler sig – det er mennesker, der gør det.
Tillykke med til G.G. & I.F. med 50 års jubilæet.
Fodboldafdelingen
Britta Jensen